Szanowni Państwo, trwają prace nad nową stroną DCOPiH. Za wszelkie niedogodności z tym związane przepraszamy.
Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

napisz do nas

Related Posts

tel. 71 3689 601 fax 71 3689 219
Plac Ludwika Hirszfelda 12, 53-413 Wrocław
napisz do nas
Home  /  Katalog diet stosowanych w naszym Szpitalu
Katalog diet stosowanych w naszym Szpitalu:
  • Dieta łatwostrawna – jest modyfikacją diety podstawowej, w której wyklucza się produkty i potrawy ciężkostrawne, wzdymające oraz tłuste. Stosowana jest u pacjentów ze schorzeniami układu pokarmowego (np. w sanach zapalnych błony śluzowej żołądka jelit, w nadmiernej pobudliwości jelita grubego, w nowotworach jelita cienkiego), w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką, w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, a także u osób starszych, przy braku apetytu i złym samopoczuciu.

Zaleca się, aby dieta łatwostrawna była dietą wstępną przy przyjęciu pacjenta do szpitala do ustalenia właściwej dla stanu zdrowia diety przez lekarza lub dietetyka.

  • Dieta bogatobiałkowa – zalecana jest u osób wyniszczonych i osłabionych, w rozległych oparzeniach czy zranieniach, u rekonwalescentów oraz w chorobach przebiegających z gorączką. Ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości białka do budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, białek osocza, enzymów, hormonów.
  • Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa) – wskazana jest w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, w chorobach miąższu wątroby (przewlekłym zapaleniu i marskości wątroby), w przewlekłym zapaleniu trzustki oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (w okresie zaostrzenia choroby). Celem tej diety jest ochrona w/w narządów przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Jest ona modyfikacją diety łatwostrawnej (zmniejszenie ilości produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol).
  • Dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (żołądkowa) – stosowana jest u pacjentów z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, z przewlekłym nieżytem żołądka, z refluksem żołądkowo-przełykowym, w dyspepsjach czynnościowych żołądka, w okresie rekonwalescencji. Dieta ta powinna oszczędzać chory narząd, ma za zadanie neutralizować działanie soku żołądkowego lub redukować wydzielanie kwasu w żołądku, nie drażnić termicznie, mechanicznie i chemicznie. W diecie tej należy wyeliminować te produkty i potrawy, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego (m.in. potrawy smażone).

Powinna być stosowana po diecie kleikowej oraz po zabiegach chirurgicznych przewodu pokarmowego.

  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa) – przeznaczona jest dla osób z cukrzycą lub w innych zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w celu uzyskania prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia węglowodanów prostych (glukozy, fruktozy i sacharozy), a zwiększenie podawania węglowodanów złożonych. Ze względu na częste współistnienie powikłań naczyniowych oraz otyłości, dieta ta powinna także charakteryzować się właściwym stosunkiem kwasów tłuszczowych oraz ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych.
  • Dieta papkowata – przeznaczona jest dla pacjentów ze schorzeniami jamy ustnej i przełyku (zapalenie jamy ustnej, zapalenie przełyku, rak przełyku, zwężenie przełyku, żylaki przełyku)w przypadku utrudnionego połykania i gryzienia oraz przy rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Polega na nadaniu wszystkich produktom i potrawom konsystencji niewymagającej gryzienia.
  • Dieta płynna/miksowana – stanowi modyfikację diety łatwostrawnej w zakresie konsystencji produktów i potraw. Stosowana jest w przypadku nietolerowania przez pacjenta pożywienia stałego (problemy z przełykaniem), a także w przypadku nudności, wymiotów, biegunek i braku apetytu
  • Dieta pooperacyjna – obejmuje dietę ścisłą i kleikową, a następnie stopniowe wprowadzanie produktów i potraw spożywczych zgodnych z zasadami diety łatwostrawnej
  • Dieta kleikowa – stosowana jest w ostrych schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerek, w pierwszych dobach po krwawieniu z przewodu pokarmowego oraz po wszelkich zabiegach chirurgicznych. Pacjent w ramach diety kleikowej otrzymuje wyłącznie kleiki na wodzie, gorzką herbatę i suchary.
  • Inne:
  • Dieta bogatoresztkowa i niskoresztkowa
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta wegetariańska wegańska
  • Dieta w zaparciach i biegunkach
  • Inne (na zlecenie lekarza/dietetyka)

Dodatkowo ze względu na określoną specyfikę poszczególnych metod leczenia onkologicznego zastosowanie mają specyficzne zalecenia żywieniowe np. w radioterapii w obszarze miednicy czy okolic głowy i szyi, podczas chemioterapii oraz po zabiegach chirurgicznych (na jelicie, żołądku i trzustce, po wyłonieniu stomii), a także dla pacjentów z przetoką odżywczą (peg).