Program pilotażowy
„DOBRY POSIŁEK W SZPITALU”
według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 25 września 2023r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
14.11.2023
Śniadanie w Szpitalu Leśne
dieta podstawowa: Kaszka na mleku (300 ml), pieczywo pszenno-żytnie (100 g), masło (20 g), szynka konserwowa (80 g), ogórek zielony (60 g), banan (100 g), kawa zbożowa z mlekiem (250 ml)
dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: Kaszka na mleku (300 ml), pieczywo pszenno-żytnie (100 g), masło (20 g), szynka konserwowa (80 g), ogórek zielony (60 g), grejpfrut (100 g), kawa zbożowa z mlekiem bez cukru (250 ml)
14.11.2023
Obiad w Szpitalu Leśne
dieta podstawowa: Zupa ryżowa [400 ml], Udko drobiowe z pieca [150 g], ziemniaki gotowane [200 g], sos pieczeniowy [100 ml], fasolka szparagowa gotowana [75 g], surówka z czerwonej kapusty [75 g], kompot z owoców [250 ml]
NA ZDJĘCIU: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: Zupa ryżowa [400 ml], Udko drobiowe z pieca [150 g], ziemniaki gotowane [200 g], sos beszamelowy [100 ml], fasolka szparagowa gotowana [75 g], surówka z czerwonej kapusty [75 g], kompot z owoców bez cukru [250 ml]