napisz do nas

tel. 71 3689 601 fax 71 3689 219
Plac Ludwika Hirszfelda 12, 53-413 Wrocław
napisz do nas
Home  /  AKTUALNOŚCI   /  Oświadczenie DCOPiH w związku z pomówieniami radnego Patryka Wilda

Oświadczenie DCOPiH w związku z pomówieniami radnego Patryka Wilda

W związku z kolejnymi nieprawdziwymi, szkodliwymi i niczym nieuzasadnionymi wypowiedziami radnego Patryka Wilda podczas Sesji Sejmiku Dolnośląskiego, która odbyła się 29.09.2022, oświadczamy:

Inwestycja — budowa Nowego Szpitala Onkologicznego we Wrocławiu jest bezpieczna, prowadzona w sposób transparentny i przejrzysty dla organów kontrolnych. Program Funkcjonalno-Użytkowy został przygotowany zgodnie z prawem przez osoby uprawnione, a proces inwestycyjny jest oceniany pozytywnie przez organy kontrolne i CBA, które sprawuje tarczę antykorupcyjną nad inwestycją.

Nie jest prawdą, że DCOPiH rekomendowało usunięcie z zespołu projektowego osób z doświadczeniem i zastąpienie ich osobami bez doświadczenia. Oświadczamy, że decyzja o zmianie głównego projektanta była przedmiotem zarówno analizy prawnej, jak i kontroli ekspertów UMWD, które nie wykazały nieprawidłowości prawnych i potwierdziły prawidłowość tego procesu.

W naszej ocenie publiczne wypowiedzi radnego Patryka Wilda działają na szkodę DCOPiH i stanowią jawną przeszkodę w realizacji budowy Nowego Szpitala Onkologicznego we Wrocławiu. Nieprawdziwe twierdzenia radnego stanowią pomówienia i prowadzą do zakłócenia przetargu publicznego. W związku z tym DCOPiH podjęło w tym zakresie kroki prawne.

Monika Kowalska
rzecznik prasowa